Opšte informacije o Kranjskoj Gori – Slovenija

Kranjska Gora predstavlja skijaški i kosmopolitski centar koji se nalazi na krajnjem severo-istoku Slovenije, u blizini granice sa Italijom i Austrijom, u srcu Gornjesavske doline.
Gornjesavsku dolinu okružuje na severu obod Karavanki, na jugu Julijski Alpi. Na istoku Jesenice, na zapadu vododelnica reka Save i Zilje.
Leta sveža, zime ledene.
Prostrane zimzelene šume i šume ariša, patuljasti bor iznad granice šume.
Divokoze, srne i zečevi među divljači, tetrebi i grabljivice među gorskim pticama.
Gornjesavska dolina puna je etnografskih dragulja, kao i mesta za moderne adrenalinske sportove. Sa jedne strane tiha i usamljena, a sa druge pozornica živopisnih društvenih priredbi.
Gornjesavska dolina oduvek je bila i biće riznica za koju treba odvojiti vreme i pročešljati je sa svih strana, u svako doba godine i uz sve doživljaje koje pruža.

Istorija Kranjske Gore počinje još u XI veku i nalazila se pod velikim uticajem Habzburgovaca sa jedne, odnosno Italijana sa druge strane, iako je Kranjska Gora uvek bila naseljena slovenačkim plemenima.
Dva događaja doprinela su razvoju Kranjske Gore iz pastirskog naselja u 14. veku u današnje kosmopolitsko alpsko selo.
Prvi prelomni trenutak bila je izgradnja puta kroz Vršič i posledično strateški značaj Kranjske Gore.
Drugi prelomni trenutak dogodio se kada je izgrađena železnička pruga i kasnije postavljena velika skakaonica na Planici.
Rekordni skokovi na Planici doveli su do procvata turizma.
Na padinama Vitranca nikle su prve žičare. A zatim i letnje sankalište, stena za penjanje, sjajni hoteli, prisni apartmani, zanimljiv muzej, etnografske priredbe, lude zabave…
U Kranjskoj Gori se neprestano nešto događa.
Ovde počinje avantura otkrivanja Gornjesavske doline, ali se nikada ne završava!

Planica nije samo uzletište ili tačka polaska na izlet u Tamar, već sama po sebi može predstavljati i veoma interesantan porodični izlet Kranjske Gore. Iz Rateča pođite u istraživanje ove slikovite alpske doline!
Njeno dno prekrivaju ledničke morene i sipar. Najpre hodate brežuljkastim proplancima i livadama, a zatim kroz šumu.
Idući kroz dolinu sve vreme se divite planinama i grebenima visokim do 2500 m. Dve hiljade metara visoki vrhovi – Mojstrovka, Travnik, Velika Dnina, grupa Ponci i Jalovec će vas zadiviti, a planinarski dom u Tamaru će se postarati za prijatan završetak izleta.

Lokacija resorta – prikaz na Google mapiTuristička agencija Maestro Travel Niš, letovanje, zimovanje, putovanja, avio karte - sve na jednom mestu!

Facebook Twitter Google+
Maestro Travel se kao bavi organizovanjem: letovanja, zimovanja, đačkog i omladinskog turizma, putovanja u evropske i svetske metropole, kongresnog i zdravstvenog turizma, pružanjem usluga autobuskog, minibus i kombi prevoza, rent a car usluga, kao i prodaje avio karata i rezervacije hotelskog i ostalih vidova smeštaja. Agencija je osnovana 08.01.2015.god i poseduje OTP licencu br. 4/2015 od 02.02.2015. god.
Obrenovićeva 17/1a, Niš, Srbija Niš Srbija 18000 Srbija
error: Bez pisanog odobrenja autora tekstova i slika, nije dozvoljeno preuzimanje sadržaja sa portala www.maestrotravel.rs (Zakon o autorskom i srodnim pravima)