Crna Gora se nalazi u jugoistočnoj Evropi na Balkanskom poluostrvu. Teritorija Crne Gore zauzima približno 13.812 km². Graniči se sa Hrvatskom (14 km) na zapadu, Bosnom i Hercegovinom na severu (225 km), Srbijom na istoku (203 km), Albanijom na jugu (172 km), a od Italije je razdvojena Jadranskim morem. Dužina obale je 293,5 km.

Crna Gora se rasprostire od visokih vrhova na granici sa Srbijom i Albanijom i širi se velikom ravnicom koja se prostire nekoliko kilometara. Ravnica grubo nestaje na severu, gde se Lovćen i Orjen naglo spuštaju u Boku kotorsku.

Jadranska oblast zahvata relativno uzani pojas Crnogorskog primorja od rta Oštro do ušća reke Bojane, a prema unutrašnjosti Jadranska oblast se širi ka dolini Bojane i Skadarskoj kotlini, i ka dolinama Morače i Zete.
Jadranska oblast se deli na: Bokokotorski zaliv, Crnogorsko ili Paštrovićko primorje, Barsko polje, Skadarski basen i Zetsko-Bjelopavlićku ravnicu.

– Bokokotorski zaliv sastoji se od četiri manja zaliva: Toplanskog, Tivatskog, Risanskog i Kotorskog. Toplanski i Tivatski zaliv spaja tjesnac Kumbor, a Tivatski i Risanski tesnac Verige.
– Paštrovićko primorje proteže se od Boke do Ulcinja. Iznad njega se izdižu planine Rumija i Sutorman. Nekadašnje ostrvo Sveti Stefan peščanom prevlakom spojeno je sa obalom i pretvoreno u poluostrvo i turistički grad-hotel. Ovaj deo Jadranske oblasti raspolaže peskovitim plažama Petrovac, Miločer, Sveti Stefan, Ulcinj… Velika Plaža kod Ulcinja je najduža od plaža u Crnoj Gori, duga oko 13 km.
– Barsko polje je najznačajniji železnički, lučki i industrijski centar.
– Skadarski basen predstavlja najveću kriptodepresiju na Balkanskom poluostrvu. Njegova najveća dubina leži 38 m ispod nivoa mora, a površina vode jezera je 6 m iznad nivoa mora. Ono je ujedno i najveće jezero Crne Gore.
– Zetsko-Bjelopavlićka ravnica se proteže oko reka Morače i Zete sve do nedaleko od Nikšićkog polja. Plodno tlo, obilje vode, mediteranska klima učinili su da je ovo najplodniji deo Crne Gore i njena žitnica.

KLIMA
Na klimu Crne Gore utiču velike vodene površine Jadranskog mora i Skadarskog jezera, kao i dubok ulazak Boke kotorske u kopno, planinsko zaleđe u blizini obale (Orjen, Lovćen i Rumija) i planinama Durmitor, Bjelasica i Prokletije.

Crna Gora ima izuzetno blagu i mediteransku klimu, sa prosečnom temperaturom vazduha tokom leta od 27,4 °C, maksimalnom temperaturom mora od 27,1°C i mnogo sunčanih dana /240 sunčanih dana godišnje/. Podgorica, koja leži gotovo na nadmorskog visini mora, je najtoplije mesto u zemlji, sa najvišom temperaturom od prosečno 27°C tokom jula. Temperatura Crne Gore značajno varira u odnosu na nadmorsku visinu. Područje crnogorskih planina ima jednu od najviših vrednosti padavina u Evropi. Godišnji iznos padavina u Crkvicama, iznad Bokokotorskog zaliva iznosi 4,930 milimetara. U severnom planinskom području Crne Gore ima obilnog snega tokom čitave zime i sneg se obično zadržava do maja.Turistička agencija Maestro Travel Niš, letovanje, zimovanje, putovanja, avio karte - sve na jednom mestu!

Facebook Twitter Google+
Maestro Travel se kao bavi organizovanjem: letovanja, zimovanja, đačkog i omladinskog turizma, putovanja u evropske i svetske metropole, kongresnog i zdravstvenog turizma, pružanjem usluga autobuskog, minibus i kombi prevoza, rent a car usluga, kao i prodaje avio karata i rezervacije hotelskog i ostalih vidova smeštaja. Agencija je osnovana 08.01.2015.god i poseduje OTP licencu br. 4/2015 od 02.02.2015. god.
Obrenovićeva 17/1a, Niš, Srbija Niš Srbija 18000 Srbija
error: Bez pisanog odobrenja autora tekstova i slika, nije dozvoljeno preuzimanje sadržaja sa portala www.maestrotravel.rs (Zakon o autorskom i srodnim pravima)