LETOVANJE U GRČKOJ, PARGA 2024.

Parga – Epir – Jonska obala

Ako ste romantične duše, morate da posetite Pargu. Jako je malo mesta u Grčkoj tako skrivenih, tako ušuškanih i tako toplih kao što je Parga.

Parga je bez nedoumice jedan od najlepših gradova u Grčkoj, a mi ga zovemo i gradićem iz bajke zbog prelepih raznobojnih i lepih kućica. Smešten na 68 km severo-zapadno od mesta Preveza i oko 50 km od mesta Igoumenitsa.

Parga je grad koji izgrađen u obliku amfiteatra i bukvalno „udara“ u brda. Jedno od najživopisnijih mesta u severozapanoj grčkoj, “nevesta od Epira”, lepa Parga vas poziva da izbliza doživite njenu dugu istoriju i prirodne lepote.

Parga predstavlja idilično mesto za odmor koji kombinuje prelepa zelena brda sa morem i ponosi se tradicionalnom arhitekturom sa starim popločanim ulicama i raznovrsnim radnjama.

Grad je prepun kafića i taverni koji služe svežu ribu po jedinstvenim lokalnim receptima. Karakter grada je živahan i moderan, ali sa intenzivnim elementima prošlosti.

Od znamenitosti i atrakcija u Pargi jedan od najznačajnijih lokaliteta grada je srednjovekovna tvrđava iz 14. veka, koja je izgrađena uz pomoć Normana kada su meštani tražili zaštitu od Otomanske imperije. Tvrđava se nalazi na severnoj strani luke i nudi predivan pogled. Malo zeleno ostrvo Device Marije sa belom kapelom stoji na ulazu u luku, a verski festival se održava svake godine u avgustu u čast ove kapele.

Venecijanska tvrđava Parge

Venecijanska tvrđava se nalazi na vrhu brda iznad grada i korišćena je u prošlosti da zaštiti grad sa kopna i mora. Ona je prvobitno sagrađena u 11. veku od strane stanovnika Parge da zaštite svoj grad od gusara i Turaka, ali je delimično uništena tokom invazije. U 13. veku Mlečani su obnovili tvrđavu kako bi ojačali zaštitu oblasti. 1452. godine Parga je bila okupirana od strane Turaka i uništen je deo ovog bedema.

Lokacija ove tvrđave pruža veličanstven pogled na Pargu i more. To je miran prostor da se ode u šetnju, okružen drvećem čempresa i presečen kamenim stazama. Postoji kafeterija unutar tvrđave koja nudi piće i grickalice, kao i nekoliko zanimljivih prodavnica poklona gde možete kupiti suvenire. Najčešći način da se stigne do dvorca je strma ulica koja vodi iz centra grada.

Ali Pašina tvrđava

Ali Pašina tvrđava nalazi se oko 7 km od Parge i izgrađena je kako bi Turci organizovali napad na Pargu. Međutim do konkretne borbe nije došlo, jer su se Grci sami iselili na Krf, zajedno sa Britancima. Ali Pašina tvrđava izgrađena je 1814. god., međutim, u znatno je lošijem stanju od venecijanske, s obzirom da su je stanovnici Parge, nakon svog povratka kući, iz revolta rušili i otkidali kamenje sa iste.

Tvrđavu možete posetiti kolima ili turističkim vozićem, uz pratnju vodiča na engleskom jeziku. Cena ove ture je 8 eura, a obilazi se Parga kao i mesta Anthoussa i Agia. Vozić kreće iz centra Parge, sa obeleženog mesta iznad Krioneri plaže.

Plaže koje treba posetiti tokom boravka u Pargi

Parga je poznata po prelepim plažama u svojoj okolini. Parga ima 3 plaže koje se nalaze na pešačkoj udaljenosti od centra mesta: Krioneri (gradsku plažu), Piso Krioneri i Valtos. U prečniku od petnaestak kilometara oko Parge, postoji veliki broj plaža koje biste obavezno trebali da posetite a neke od njih su Lihnos, Spartila Beach, Ai Sostis, Sarakiniko, Ammudia.

MAESTRO IZLETI PO JONSKOJ OBALI IZ PARGE

Prvi i najpoznatiji, svakako naša preporuka, je Krstarenje do Krfa i obilazak Krfa.

Sastoji se od sledećeg, polazak iz Parge…

KAKO STIĆI DO PARGE?

Autoputem Beograd – Niš – granični prelaz Preševo (385 km – udaljenost iz Beograda) – Skoplje – granični prelaz Evzoni. (560 km – udaljenost iz Beograda).
Put nastavljate ka Solunu sve do kraja puta gde Vam se put deli levo za Solun a desno za Atinu i Olimpsku regiju. Nakon ovog skretanja, sledeće isključenje na auto putu je ubrzo, nakon 10tak kilometara, i pratite znak Kozani / Ioannina. Od tog momenta bićete na “Egnatia odos” autoputu koji vodi sve do Igumenice. Ubrzo nakon tog skretanja naići ćete na “Olympus Plaza” restoran i benzinsku pumpu. Ovo stajalište je udaljeno nekih 80km od Evzonija, ali narednih 200km od Olympus plaze nećete imati mogućnosti za dolivanjem goriva sve do Joanine gde se možete isključiti i odmah pored auto puta imate mnoštvo pumpi gde možete u odlasku ili povratku sipati gorivo ili TNG. Od skretanja za Kozani i Joaninu pa sve do Joanine pored Olympus plaze imate još 3 odmorišta sa uređenim toaletima.

Auto put je fenomenalno obeležen i uređen.

Na 350. kilometru od ulaska u Grčku isključujete se desno kod znaka Syvota / Parga (dva puta desno) odakle krećete magistralom ka Sivoti i Pargi. Nakon 10km na semaforu skrećete levo za Pargu odnosno desno za sve one koji putuju do Sivote. Nakon 15km vožnje magistralnim putem skrećete desno za Pargu na put koji Vas vodi direktno do Parge.

Od poslednjeg skretanja do Parge imate još samo 10km do svog odredišta.

Udaljenost Parge od Beograda ukupno iznosi oko 1000km.

Lokacija letovališta – prikaz na Google mapi

NAJBOLJI SMEŠTAJ U GRČKOJ U PARGI – LETOVANJE 2024.

Vila Dafni Parga

Vila Dafni

Vila Dafni, Parga, Jonska obala, Grčka letovanje 2024. Vila Dafni se nalazi u srcu Parge na svega 30 metara od plaže Piso Krioneri i 50 metara od...
već od rsd

Vila Dafni, Parga, GrčkaTuristička agencija Maestro Travel Niš, letovanje, zimovanje, putovanja, avio karte - sve na jednom mestu!

Facebook Twitter Google+
Maestro Travel se kao bavi organizovanjem: letovanja, zimovanja, đačkog i omladinskog turizma, putovanja u evropske i svetske metropole, kongresnog i zdravstvenog turizma, pružanjem usluga autobuskog, minibus i kombi prevoza, rent a car usluga, kao i prodaje avio karata i rezervacije hotelskog i ostalih vidova smeštaja. Agencija je osnovana 08.01.2015.god i poseduje OTP licencu br. 4/2015 od 02.02.2015. god.
Obrenovićeva 17/1a, Niš, Srbija Niš Srbija 18000 Srbija
error: Bez pisanog odobrenja autora tekstova i slika, nije dozvoljeno preuzimanje sadržaja sa portala www.maestrotravel.rs (Zakon o autorskom i srodnim pravima)