Hotel Zepter Vrnjačka Banja

Hotel Zepter Vrnjačka Banja

Hotel Zepter, Vrnjačka Banja, 2022. Hotel Zepter – na mestu nekadašnjeg starog hotela Zvezda, na centralnom delu šetališta Promenada ...
BB već od 3.400rsd

Hotel Fontana, Vrnjačka Banja, Srbija

Hotel Lider S Vrnjačka Banja

Hotel Lider S, Vrnjačka Banja, letovanje 2022. Hotel Lider S – Novosagrađeni objekat koji je sa radom počeo krajem oktobra 2014. Smešte...
BB već od rsd

Hotel Lider S 3*, Vrnjačka Banja, Srbija

Hotel Fontana Vrnjačka Banja

Hotel Fontana Vrnjačka Banja

Hotel Fontana, Vrnjačka Banja, letovanje 2022. Hotel “Fontana” je jedini hotel u Vrnjačkoj Banji na raskrsnici ljubavi i prirode. Odmah do parka,...
BB već od 4.900 rsd

Hotel Fontana, Vrnjačka Banja, Srbija

Vila Otava Lux Vrnjačka Banja

Vila Otava Lux Vrnjačka Banja

Vila Otava Lux, Vrnjačka Banja, letovanje 2022. Vila Otava Lux je savršen izbor za smeštaj individualnih gostiju i manjih grupa u Vrnjačkoj...
RO već od rsd

Vila Otava Lux, Vrnjačka Banja, Srbija

Opšte informacije o Vrnjačkoj Banji – Srbija

VRNJAČKA BANJA – je najveće i najpoznatije banjsko lečilište u Srbiji a i šire i tradicionalno vrlo privlačan turististički centar za odmor i rekreaciju. Banja se nalazi u centralnoj Srbiji, oko 200 km južno od Beograda. Drumskom i železničkom saobraćajnicom koja dolinom Zapadne Morave spaja magistralne puteve Balkana, Beograd – Sofija i Beograd – Atina, Vrnjačka Banja je veoma dobro povezana sa svim krajevima Srbije i Crne Gore, a dobrim lokalnim putevima sa svojim šumsko-planinskim zaleđem koje čini široko podrucje očuvane prirodne sredine.

U ovaj kompleks spadaju visoke planine Kopaonik (2017 m), Željin (1785 m), zatim, Stolovi (1376 m) i obližnji pitomi Goč (1216 m). Klima je umereno kontinentalna. Uticaj obližnjih planina daje mikroklimi Vrnjačke Banje poseban karakter i čini je veoma prijatnom. Leta su umereno topla sa svežim jutrima i večerima, a zime su snegovite i bez oštrih mrazeva. Srednja godišnja temperatura je 10,5°C, a srednja letnja 20°C.

Vrnjačka Banja ima i veoma dugu lečilišnu tradiciju. Na vrnjačkom toplom mineralnom izvoru u vremenu od II do IV veka Rimljani su izgradili svoje lečiliste i oporavilište AOUAE ORCINAE. O tome nam svedoče arheološki nalazi u užem jezgru rimske banje, odnosno, bazen za kupanje, rimski izvor tople mineralne vode (Fons Romanus) i mnoštvo kovanog novca koji je iz kultnih motiva ostavljan u lekoviti izvor. Ovde su na lečenje i oporavak mahom dolazili legionari V legije Flaviana i VII legije Klaudiana, kao i romanizovana plemenska aristokratija starosedelaca.

Razvoj moderne Vrnjačke Banje započeo je 1868. godine radom „Osnivačkog društva“, najstarije turističke organizacije na Balkanu. Danas je Vrnjačka Banja najveće banjsko lečilište u Srbiji i cenjeni turistički centar. Šira oblast Vrnjačke Banje predstavlja najbogatije i najzanimljivije turističko područje Srbije.

To je područje gde se na svakom koraku srednji vek susreće sa modernim tokovima. Na severu je pitoma plodna oranica zapadnog Pomoravlja, a na jugu, preko 100 km duga klisura Ibra koji se hučno probija planinskim klancima prastare Dardanije, kasnije Raške, gde je nastala srpska država. Tu su i visoke planine sa poznatim zimskim sportskim centrima, među kojima se naročito ističe Kopaonik. Najzad, ovo je regija sa najznačajnijim spomenicima srpske srednjevekovne kulture, posebno manastirima s monumentalnim fresko slikarstvom, od kojih je neke, kao svetsku kulturnu baštinu, zaštitio UNESCO.

Preko cele godine, posebno u mesecima letnje turisticke sezone, Vrnjacka Banja svojim posetiocima nudi izuzetno bogat, sadržajan i raznovrstan kulturno – zabavni program. Brojni sportsko – rekreativni objekti i tereni pružaju vrlo povoljne uslove za rekreaciju i pogodni su za pripreme vrhunskih sportskih ekipa.

Sadašnje ime Vrnjačka Banja je dobila po imenu sela Vrnjci, u čijem su ataru mineralni izvori otkriveni.

 

Lokacija ski resorta Vrnjačka Banja – prikaz na Google mapiTuristička agencija Maestro Travel Niš, letovanje, zimovanje, putovanja, avio karte - sve na jednom mestu!

Facebook Twitter Google+
Maestro Travel se kao bavi organizovanjem: letovanja, zimovanja, đačkog i omladinskog turizma, putovanja u evropske i svetske metropole, kongresnog i zdravstvenog turizma, pružanjem usluga autobuskog, minibus i kombi prevoza, rent a car usluga, kao i prodaje avio karata i rezervacije hotelskog i ostalih vidova smeštaja. Agencija je osnovana 08.01.2015.god i poseduje OTP licencu br. 4/2015 od 02.02.2015. god.
Obrenovićeva 17/1a, Niš, Srbija Niš Srbija 18000 Srbija
error: Bez pisanog odobrenja autora tekstova i slika, nije dozvoljeno preuzimanje sadržaja sa portala www.maestrotravel.rs (Zakon o autorskom i srodnim pravima)