Hotel Fontana Vrnjačka Banja

Hotel Fontana, Vrnjačka Banja Hotel “Fontana” je jedini hotel u Vrnjačkoj Banji na raskrsnici ljubavi i prirode. Odmah do parka, koji se prostire...
HB već od 140€PRODUŽI LETO : HB već od 70€

Hotel Fontana, Vrnjačka Banja, Srbija

Hotel Zepter Vrnjačka Banja

Hotel Zepter Vrnjačka Banja

Hotel Zepter, Vrnjačka Banja, 2022. Hotel Zepter – na mestu nekadašnjeg starog hotela Zvezda, na centralnom delu šetališta Promenada ...
BB već od 3.400rsd

Hotel Fontana, Vrnjačka Banja, Srbija

Hotel Lider S Vrnjačka Banja

Hotel Lider S, Vrnjačka Banja, letovanje 2022. Hotel Lider S – Novosagrađeni objekat koji je sa radom počeo krajem oktobra 2014. Smešte...
BB već od rsd

Hotel Lider S 3*, Vrnjačka Banja, Srbija

Vila Otava Lux Vrnjačka Banja

Vila Otava Lux Vrnjačka Banja

Vila Otava Lux, Vrnjačka Banja, letovanje 2022. Vila Otava Lux je savršen izbor za smeštaj individualnih gostiju i manjih grupa u Vrnjačkoj...
RO već od rsd

Vila Otava Lux, Vrnjačka Banja, Srbija

Opšte informacije o Vrnjačkoj Banji – Srbija

VRNJAČKA BANJA – je najveće i najpoznatije banjsko lečilište u Srbiji a i šire i tradicionalno vrlo privlačan turististički centar za odmor i rekreaciju. Banja se nalazi u centralnoj Srbiji, oko 200 km južno od Beograda. Drumskom i železničkom saobraćajnicom koja dolinom Zapadne Morave spaja magistralne puteve Balkana, Beograd – Sofija i Beograd – Atina, Vrnjačka Banja je veoma dobro povezana sa svim krajevima Srbije i Crne Gore, a dobrim lokalnim putevima sa svojim šumsko-planinskim zaleđem koje čini široko podrucje očuvane prirodne sredine.

U ovaj kompleks spadaju visoke planine Kopaonik (2017 m), Željin (1785 m), zatim, Stolovi (1376 m) i obližnji pitomi Goč (1216 m). Klima je umereno kontinentalna. Uticaj obližnjih planina daje mikroklimi Vrnjačke Banje poseban karakter i čini je veoma prijatnom. Leta su umereno topla sa svežim jutrima i večerima, a zime su snegovite i bez oštrih mrazeva. Srednja godišnja temperatura je 10,5°C, a srednja letnja 20°C.

Vrnjačka Banja ima i veoma dugu lečilišnu tradiciju. Na vrnjačkom toplom mineralnom izvoru u vremenu od II do IV veka Rimljani su izgradili svoje lečiliste i oporavilište AOUAE ORCINAE. O tome nam svedoče arheološki nalazi u užem jezgru rimske banje, odnosno, bazen za kupanje, rimski izvor tople mineralne vode (Fons Romanus) i mnoštvo kovanog novca koji je iz kultnih motiva ostavljan u lekoviti izvor. Ovde su na lečenje i oporavak mahom dolazili legionari V legije Flaviana i VII legije Klaudiana, kao i romanizovana plemenska aristokratija starosedelaca.

Razvoj moderne Vrnjačke Banje započeo je 1868. godine radom „Osnivačkog društva“, najstarije turističke organizacije na Balkanu. Danas je Vrnjačka Banja najveće banjsko lečilište u Srbiji i cenjeni turistički centar. Šira oblast Vrnjačke Banje predstavlja najbogatije i najzanimljivije turističko područje Srbije.

To je područje gde se na svakom koraku srednji vek susreće sa modernim tokovima. Na severu je pitoma plodna oranica zapadnog Pomoravlja, a na jugu, preko 100 km duga klisura Ibra koji se hučno probija planinskim klancima prastare Dardanije, kasnije Raške, gde je nastala srpska država. Tu su i visoke planine sa poznatim zimskim sportskim centrima, među kojima se naročito ističe Kopaonik. Najzad, ovo je regija sa najznačajnijim spomenicima srpske srednjevekovne kulture, posebno manastirima s monumentalnim fresko slikarstvom, od kojih je neke, kao svetsku kulturnu baštinu, zaštitio UNESCO.

Preko cele godine, posebno u mesecima letnje turisticke sezone, Vrnjacka Banja svojim posetiocima nudi izuzetno bogat, sadržajan i raznovrstan kulturno – zabavni program. Brojni sportsko – rekreativni objekti i tereni pružaju vrlo povoljne uslove za rekreaciju i pogodni su za pripreme vrhunskih sportskih ekipa.

Sadašnje ime Vrnjačka Banja je dobila po imenu sela Vrnjci, u čijem su ataru mineralni izvori otkriveni.

 

Lokacija ski resorta Vrnjačka Banja – prikaz na Google mapiTuristička agencija Maestro Travel Niš, letovanje, zimovanje, putovanja, avio karte - sve na jednom mestu!

Facebook Twitter Google+
Maestro Travel se kao bavi organizovanjem: letovanja, zimovanja, đačkog i omladinskog turizma, putovanja u evropske i svetske metropole, kongresnog i zdravstvenog turizma, pružanjem usluga autobuskog, minibus i kombi prevoza, rent a car usluga, kao i prodaje avio karata i rezervacije hotelskog i ostalih vidova smeštaja. Agencija je osnovana 08.01.2015.god i poseduje OTP licencu br. 4/2015 od 02.02.2015. god.
Obrenovićeva 17/1a, Niš, Srbija Niš Srbija 18000 Srbija
error: Bez pisanog odobrenja autora tekstova i slika, nije dozvoljeno preuzimanje sadržaja sa portala www.maestrotravel.rs (Zakon o autorskom i srodnim pravima)