Opšte informacije o regiji

TESALIJA – je istorijska oblast antičke Grčke i istoimena periferija moderne grčke države smeštena u njenom centralnom delu. Smeštena je između Olimpske regije i poluostrva Pilion, okružena je planiskim vencima Pinda, Otrisa, Osa, Piliona, Olimpa i Agrafa. Opevana i u Homerovoj “Odiseji”, žitnica Grčke, kolevka boginje Demetre. Kroz njenu plodnu ravnicu protiče reka koja je ime dobila po Peneju, sinu boga mora Okeana i boginje mora Tetije.

U središtu ove antičke regije, pored glavnog auto-puta Solun – Atina, smestio se grad Larisa, centar ekonomskog i kulturnog života tesalijske ravnice. Prema drevnom mitu, naziv grada potiče od imena nimfe Larise, kćeri praoca grčkog plemena Pelazga, prvih poznatih stanovnika na ovim prostorima. Brojni arheološki nalazi svedoče da je ovo područje bilo naseljeno još u vreme praistorije. U centru grada se ističe Akropolj, na brdu Frurio hram Svetog Ahilija i ostaci prvog antičkog gradskog pozorišta.

Prirodni fenomen velike geološke starosti i drugi po veličini i značaju manastirski komleks u Grčkoj – Meteori smestio se na ogromnim i strmoglavim stenama koje se naglo uzdižu na rubu tesalijske ravnice. Poseta ovoj veličanstvenoj skupini manastira nudi jedinstveno iskustvo grandioznosti prirode u zagrljaju sa istorijom, arhitekturom i čovekovom večnom potrebom da se poveže sa božanskim.

U istočnom delu Tesalije se kilometrima u dužinu prostiru uređene, ali i prelepe netaknute plaže, od kojih su neke nagrađene plavom zastavicom. Turistička mesta i letnje destinacije koje se izdvajaju u ovoj regiji su Kokino Nero, Velika, Kucupia i Agiokampos. Ako želite da uživate u suncu, plavetnilu mora, skrivenim uvalama, ronjenju ili pešačenju krivudavim planinskim stazama, onda je ovo prava destinacija za Vas. Obavezno probajte lokalno pečenje, feta sir po kojem je okrug Larisa poznat, popijte čašu crvenog vina i posetite neki od mnogobrojnih festivala koji i dalje čuvaju grčku tradiciju.

Lokacija letovališta Tesalija – prikaz na Google mapiTuristička agencija Maestro Travel Niš, letovanje, zimovanje, putovanja, avio karte - sve na jednom mestu!

Facebook Twitter Google+
Maestro Travel se kao bavi organizovanjem: letovanja, zimovanja, đačkog i omladinskog turizma, putovanja u evropske i svetske metropole, kongresnog i zdravstvenog turizma, pružanjem usluga autobuskog, minibus i kombi prevoza, rent a car usluga, kao i prodaje avio karata i rezervacije hotelskog i ostalih vidova smeštaja. Agencija je osnovana 08.01.2015.god i poseduje OTP licencu br. 4/2015 od 02.02.2015. god.
Obrenovićeva 17/1a, Niš, Srbija Niš Srbija 18000 Srbija
error: Bez pisanog odobrenja autora tekstova i slika, nije dozvoljeno preuzimanje sadržaja sa portala www.maestrotravel.rs (Zakon o autorskom i srodnim pravima)