Turizam u Srbiji

Strategija razvoja turizma u Srbiji utvrđen je selektivnim pristupom, pri čemu se posebni značaj pridaje seoskom turizmu (ambijentu, prirodi, hrani, običajima …)
Veliki značaj imaju i gradovi Srbije u kojima se nalazi veliki broj kulturno-istorijskih spomenika, stoga možete saznati nešto više o svakom gradu – Beograd, Niš, Novi Sad, Subotica, Kragujevac…
Središte dešavanja jeste svakako Beograd, kao glavni grad koji je veoma značajan za razvoj turizma jer ga godišnje poseti veliki broj turista iz celog sveta. Zatim sledeći grad po brojnosti poseta je Novi Sad, dok se na trećem mestu nalazi Niš.
U Srbiji je zastupljen i seoski turizam. Veliki broj planinskih centara, kao što su: Kopaonik, Tara, Zlatibor, Stara Planina, Divčibare itd. broje veliki broj poseta u toku zimskog perioda i letnjeg perioda.
Poslednjih nekoliko godina napravljeno je nekoliko žičara, radilo se i na uređenju ski staza pa se uživanje tokom zimskih dana znatno uvećalo.
Ujedno, Srbija ima velikog potencijala za razvoj seoskog turizma, jer se godišnje može ostvariti veliki prihod, ali i prirodne resurse treba iskoristiti na pravi način.
Etno sela beleže veliku posećenost tokom poslednjih nekoliko godina, kao što su: Mokra Gora, Košutnići, Drvenograd, Staro selo itd.
Takođe, veliku pažnju treba posvetiti i banjskom turizmu u Srbiji, koji se vremenom sve više razvija i na čijem se razvoju radi i dalje, ne bi li posetioci upoznali prirodne lepote Srbije na pravi način.
Većina banja u Srbiji leži u podnožju planina, okružene šumom, zaštićene od jakih vetrova i imaju blagu klimu, tako da predstavljaju destinacije pogodne za odmor turista koji nisu ljubitelji zimskih sportova i niskih temperatura. Važno je spomenuti, da se u banjama leče različite vrste bolesti, bavljenje sportskim aktivnostima, ali i različita lekovita bilja koja su vam dostupna u svakom trenutku vašeg odmora.
Srbija je bogata jezerima i termomineralnim vodama. Postoji preko 1000 izvora mineralnih voda gde je izgrađeno preko 40 Banja.
Posetioci Banja mogu se odmarati, lečiti raznim terapijama, uživati u prirodi i zelenilu. U Banjama je takođe zastupljen i kongresni turizam. Neke od najpoznatijih banja su: Vrnjačka Banja, Niška Banja, Vranjska Banja, Prolom Banja, Ribarska Banja, Soko Banja, Sijarinska banja, Lukovsa Banja, Vrdnik, Banja Kanjiža, Banja Vrujici, Banja Ždrelo kao i mnoge druge. Turizam je glavni pokazatelj u kom smeru Srbija treba da se razvija. Osim poljoprivrede, turizam je glavna privredna delatnost, tako da se u tu granu i dosta ulaže poslednjih godina. Od vodećih Banja na prvom mestu po posećenosti su Sokobanja i Vrnjačka Banja.

Iz ponude za putovanje 2022. u Srbiji izdvajamoTuristička agencija Maestro Travel Niš, letovanje, zimovanje, putovanja, avio karte - sve na jednom mestu!

Facebook Twitter Google+
Maestro Travel se kao bavi organizovanjem: letovanja, zimovanja, đačkog i omladinskog turizma, putovanja u evropske i svetske metropole, kongresnog i zdravstvenog turizma, pružanjem usluga autobuskog, minibus i kombi prevoza, rent a car usluga, kao i prodaje avio karata i rezervacije hotelskog i ostalih vidova smeštaja. Agencija je osnovana 08.01.2015.god i poseduje OTP licencu br. 4/2015 od 02.02.2015. god.
Obrenovićeva 17/1a, Niš, Srbija Niš Srbija 18000 Srbija
error: Bez pisanog odobrenja autora tekstova i slika, nije dozvoljeno preuzimanje sadržaja sa portala www.maestrotravel.rs (Zakon o autorskom i srodnim pravima)