Opšte informacije o planini Divčibare – Srbija

DIVČIBARE – U centralnom delu planine Maljen, na visini od 980 metara, nalazi se poznato turističko mesto Divčibare. Ova planinska oaza nalazi se na nešto manje od 2 sata vožnje od Beograda i jedno je od omiljenih turističkih destinacija, kako za porodične odmore, tako i za školske izlete.
Zahvaljujući geografskom položaju na kome se susreću vazdušne mase iz Mediterana i s Karpata, vazduh je bogat jodom, a klima blaga i prijatna. Četiri meseca godišnje posetioci Divčibara mogu uživati u zimskim čarolijama, skijanju, sankanju ili nordijskom trčanju, ali turistički sadržaji na Divčibarama ne završavaju se sa zimskim mesecima.
Umereno toplo vreme bez vetra pruža priliku za uživanje u netaknutoj prirodi i tokom ostalog dela godine – te možete planinariti, voziti biciklili se baviti sportom na nekom od brojnih terena.
Priroda
Divčibare su poznate po prelepim livadama bogatim mekom bujnom travom i velikim površinama prekrivenim najlepšim cvetom ovog regiona – narcisom – koji se beli duž njenih obronaka. Na zelenim pašnjacima Divčibara, poznavaoci biljaka uočiće različite vrste lekovitog bilja uključujući hajdučku travu, velebilje, majčinu dušicu, pelin i matičnjak. Širom planine smenjuju se četinarske šume pune belog i crnog bora, jele, smrče i kleke, s listopadnim šumama breze, bukve, jasena i hrasta.
U samom centru Divčibara nalazi se ski-staza prikladnog naziva „Centar” koja se dužinom od blizu 600 metara proteže po severnim obroncima planine. Zbog nešto oštrijeg nagiba ova staza nije pogodna za početnike, već je namenjena nešto naprednijim skijašima. Posebna draž staze je pogled koji se pruža s njenog vrha na planinske vence zapadne Srbije.  A neverovatan užitak je noćno skijanje – ova staza jedina je na Divčibarama osvetljena od podnožja do vrha. Kod odmarališta „Zmaj” i na visu „Stražara” nalaze se tri manje ski-staze koje su idealne za početnike. Tokom zimske sezone tu je i škola skijanja, koja će početnicima pomoći da uspešno naprave svoje prve skijaške korake.
U leto, žičara na Crnom vrhu opet radi punom parom – goste vodi na panoramsku vožnju. A brojni košarkaški, teniski i rukometni tereni takođe pružaju velik broj prilika za sport i zabavu tokom suvljeg dela godine.

 

Lokacija ski resorta Divčibare – prikaz na Google mapiTuristička agencija Maestro Travel Niš, letovanje, zimovanje, putovanja, avio karte - sve na jednom mestu!

Facebook Twitter Google+
Maestro Travel se kao bavi organizovanjem: letovanja, zimovanja, đačkog i omladinskog turizma, putovanja u evropske i svetske metropole, kongresnog i zdravstvenog turizma, pružanjem usluga autobuskog, minibus i kombi prevoza, rent a car usluga, kao i prodaje avio karata i rezervacije hotelskog i ostalih vidova smeštaja. Agencija je osnovana 08.01.2015.god i poseduje OTP licencu br. 4/2015 od 02.02.2015. god.
Obrenovićeva 17/1a, Niš, Srbija Niš Srbija 18000 Srbija
error: Bez pisanog odobrenja autora tekstova i slika, nije dozvoljeno preuzimanje sadržaja sa portala www.maestrotravel.rs (Zakon o autorskom i srodnim pravima)