LETOVANJE U GRČKOJ 2024.

Grčka ostrva – Halkidiki, ostrvo Ammouliani (Amuljani, Amulijani ili Amoliani)

Sve što ste hteli da saznate o ostrvu, na jednom mestu!

Smeštaj na ostrvu Amulijani

Plaže na ostrvu Amulijani

Amuljani izleti

Kako stići na Amuljani?

 

Amuljani je jedno od najmanjih grčkih ostrva ukupne površine manje od 5km2. Ostrvo pripada poluostrvu Atos, “trećem prstu” Halkidikija, a od Soluna je udaljeno oko 120km. Amuljani je najbliže grčko ostrvo za turiste iz Srbije. Ostrvo Amuljani je egzotično mesto sa posebnom energijom i prirodnim lepotama, predstavlja oazu mira i uživanja za sve turiste željne pravog odmora, bez gužve i galame, a ujedno je i prilika da upoznate malo drugačiju Grčku.

Do ostrva Amuljani se dolazi trajektom iz mesta Tripiti na Atosu za oko 15 minuta, cena trajekta je 10 eura za automobile i 2.5 eura po osobi (za decu do 5 godina je besplatno).

Ovo mahom nenaseljeno ostrvo, nije poput ostalih grčkih ostrva, izdvajaju ga lokacija, izmedju “drugog (Sitonija) i trećeg prsta (Atos)“, ali i skoro netaknuta priroda, još uvek neotrkrivena velikom broju turista. Neki turisti su imali prilike da posete ostrvo Amuljani na izletima sa Sitonije i okolnih mesta (Uranopolis, Nea Roda i Jerisos), a poslednjih godina ovo ostrvo postaje posebna atrakcija i pravi izbor samo za odabrane koji žele da se odmore u netaktnutoj prirodi, miru, tišini i prelepim plažama. S druge strane, na ostrvu se nalazi jedna diskoteka Matala i nalazi se na otvorenom. Tu je i nekoliko prodavnica i suvenirnica – specijalizovana prodavnica sa suvenirima Svete Gore, pa ako ste planirali provod i kupovinu, ovo ostrvo može da zadovolji i takva očekivanja.

Od znamenitosti i atrakcija na ostrvu Amuljani, na centralnom trgu, nalazi se crkva Agios Nikolaos iz 1865. godine i staro brodogradilište Arsanas. U naseljenom delu, selu na Amuljaniju do čije marine se stiže trajektom iz Tripitija, turisti mogu posetiti mnoge stare gradjevine koje svedoče o prošlosti ostrva kada su nekada na njemu živeli monasi. Te stare gradjevine, škole, verski objekti i skloništa za brodove, odlika su arhitekture Svete Gore a gradili su ih i koristili monasi dok je ostrvo bilo posed svetogorskog manastira Vatoped. Zanimljivo je i to da je manastir Vatoped sa Svete Gore poklonio ostrvo Amuljani Grčkoj 1926. godine. U ovom selu na Amuljaniju dočekaće vas i konjska zaprega ali i kombi prevoz koji prevozi turiste do predivnih plaža na ostrvu.

Ostrvo Amuljani je koncipirano tako da je sa jedne strane ostrva najveći deo smeštajnih kapaciteta a između hotela, vila i kuća nalaze se pekare, marketi, apoteka, prodavnice, suvenirnice, restorani, ambulanta i slično, dok su sa svih ostalih strana ostrva dobro raspoređene plaže. Pored taverni i nekoliko prodavnica, ovo najbliže grčko ostrvo nudi i dobru ponudu za gurmane, pa su tu i nekoliko restorana, picerija, pekara i kafići, a na samim plažama nalaze se i barovi idealno uklopljeni u stene i hladovine, tako da ne narušavaju prirodnu lepotu samog ostrva. Maestro Travel je za sve svoje klijente obezbedio na poklon discount kartice sa kojima ćete imati znatne popuste u marketima, prodavnicama, suvenirnicama, kafićima, restoranima, picerijama, tavernama, diskoteci, barovima na plaži, takođe i za najam kvadova, čamaca, bicikala i motora, dovoljno je samo da potražite natpis naše agencije na ulazu u navedenim objektima.

Za roditelje sa decom bitna je informacija da se u centru Amuljanija nalaze i ambulanta, apoteka, luna park i parkić za decu. Na ovom malom ostrvu postoji i radnja za iznajmljivanje bicikala, kvadova i motocikala koji će itekako dobro doći onima koji na ostrvo nisu došli sopstvenim prevozom a željni su da obiđu sve plaže i imaju aktivan odmor. Pored bicikala, kvadova i motocikala, možete iznajmiti i čamce i skutere po pristupačnim cenama. Za iznajmljivanje čamaca nije potrebna nikakva posebna dozvola, a pomoću njih možete doći do okolnih nenaseljenih malih ostrva ove predivne regije. Ovo malo ostrvo možete obići i pešaka, ali imajte na umu da se dobro zaštitite od sunca tokom vrelih letnjih dana.

Plaže koje treba posetiti u Grčkoj na ostrvu Amulijani

Za plaže ostrva Amuljani se kaže da su Maldivi u Evropi, jer ćete na njemu naći najbolje i najčistije plaže u Grčkoj. Ostrvo Ammouliani zbog svoje specifične lokacije poseduje prostrane plaže finog sitnog peska sa mirnim morem i kristalno čistom vodom i ambijentom u koji ćete se zaljubiti pri prvom dolasku. Na svakoj od plaža nalaze se idilično skutkani plažni barovi kako biste upotpunili užitak.

O samoj svesti i očuvanju prirodnih lepota ostrva Ammouliani govori i činjenica da se na njemu nalazi fabrika za reciklažu otpadnih voda, tako da nigde u blizini ovih divnih plaža nećete naići na izlivanje kanalizacije ili bilo kakvih otpadnih voda u more, što je na nekim plažama čest slučaj.

Za vas smo pripremili spisak svih plaža na ostrvu Amuljani, svojevrsnih bisera Halkidikija i same Grčke, pa vam predlažemo da se upoznate sa svakom od njih i ukoliko ste u prilici da ih obavezno posetite. Od uredjenih, organizovanih plaža, trenutno postoje sledeće: Alikes, Megali Amos, Agios Georgios i Karagaci. Ostale plaže koje takodje treba posetiti u Grčkoj na ostrvu Amulijani su: Kalopigado, Faka, Tsaska, Meseo, Tratovoli, Turkolimano, Sarandos, Gripos i još nekoliko manjih. Ukoliko niste na ostrvo došli sopstvenim prevozom, do ovih plaža možete doći i kombi prevozom koji vozi  10ak puta dnevno do Alikes plaže i 4 puta dnevno do ostalih većih plaža, ture polaze iz centra mesta, karta po osobi je 2 eura u jednom pravcu.

MAESTRO IZLETI NA OSTRVU AMMOULIANI

Prvi i najpoznatiji, svakako naša preporuka, je Krstarenje oko Svete Gore.

Sastoji se od sledećeg, polazak sa ostrva Amulijani u 08:30h (dani i satnica su podložni promeni), u Uranopolis se stiže u 09:00h. Zatim grupa ima slobodno vreme do 10:15h a planirani polazak na krstarenje je u 10:30h. Prolazi se pored 8 manastira na Svetoj Gori a oni su sledeći: Dohiar, Ksenofontas, Pantelejmon, Ksiropotami, luka Dafni, Simonopetra, Gregoriu, Dionisiu i Agios Pavlos. U podnožju Atosa, kod Skita Svete Ane, brod se okreće nazad. Povratak u Uranopolis je planiran oko 14:00h dok je povratak na Amulijani izmedju 14:30-15:00h.

Cena izleta je 20 evra po osobi, za decu od 6-12 godina plaća se pola cene, a deca mladja od 6 godine na izlet idu besplatno.

Drugi izlet je Plava laguna, nezaboravno krstarenje sa kupanjem i ručkom.

Polazak sa Amulijanija je u 08:30h (dani i satnica su podložni promeni). U Uranopolis se stiže u 09:00h. Slobodno vreme je do 09:45h do okupljanja ostatka grupe. Polazak je planiran za 10:00h. Ide se na Diaporos, ostrvce preko puta Vurvurua, tamo se stiže oko 12:00h. Gosti se sa broda prebacuju barkom i imaju 2 sata slobodnog vremena za kupanje i uživanje na ovom ostrvu. Očekivani povratak na brod je oko 14:00h. Takodje smo za grupu obezbedili i ručak na brodu sa sledećim menijem: suflaki (ražnjići), salata, tzatziki, hleb i čaša vina, dok su za decu obezbedjeni sokovi. Odrasli dobijaju po 3 ražnjića, deca od 6-12 godine po 2, a deca mladja od 6 godina po 1 ražnjić. U povratku brod staje na nekoj od plaža na Amulijaniju ali ne prilazi samoj plaži, to je prilika za skakanje sa broda i još jedno kupanje. U zavisnosti od izbora kapetana broda, prilazi se Alikes, Faka ili Karagaci plaži. Nakon 45 minuta pauze i kupanja, brod kreće i staje u luci na Amulijaniju. Gosti sa Amulijanija tu izlaze, a ostali imaju slobodno vreme od 60 minuta i onda se vraćaju za Uranopolis.

Cena za odrasle je 25 evra, za decu od 6-12 godina 15 eura, a deca mladja od 6 godine na izlet idu besplatno.

Treći izlet, Gaideronisia (Magareća ostrva), preporučujemo u drugoj polovini Vašeg boravka na Amuljaniju. Ostrva Drenia i Tigani ostaviće vas bez daha!

Polazak sa Amulijanija je u 10:30h (bilo koji dan kada se sakupi grupa preko 10 odraslih osoba). Zatim se dolazi na glavno od 4 ostrva (Dreniu), gde grupa ima slobodno vreme do 14:00h za kupanje i obilazak ostrva. Na ostrvu Drenia postoji bar na plaži sa ležaljkama i mali restoran. U 14:00h prelazimo na susedno ostrvo Tigani uz obezbedjen ručak na brodu, piknik-self service. Meni za ručak je isti kao za izlet “Plava laguna”, s tim što se ne služi alkohol već samo sokovi i voda. Grupi je na raspolaganju slobodno vreme do 16:00h za kupanje i obilazak ostrva Tigani. Povratak na Amulijani je planiran u 16:30h.

Cena za odrasle 15 evra, za decu od 4-12 godina 8 evra, a deca mladja od 4 godine na izlet idu besplatno.

KAKO STIĆI NA OSTRVO AMMOULIANI?

Za sve Vas koji dolazite iz Srbije, najkraći put od Grčke granice do Amulijanija je sledeći.
Kada uđete u Grčku na graničnom prelazu Evzoni, imate 200 km do Amulijanija. Odmah nakon ulaska u Grčku, postavljena je nova naplatna rampa gde se za automobile naplaćuje putarina od 1,80€.
Skrećete na prvom skretanju desno za Solun i Kavalu na oko 45 km od granice. Prolazi se kroz industrijsku zonu i na petom semaforu skrećete levo i uključujete se na auto put za Kavalu.
Pratite samo oznake za Kavalu (zelene za auto put) i posle dva jezera (Mikri i Megali Volvi) prolazite naplatnu rampu gde se plaća 2.40€
Isključujete se sa auto puta na skretanju za Rentinu Stavros i Agio Oros (Sveta Gora), dolazite do semafora ,idete levo za Stavros. Na sledećem semaforu opet levo za Stavros. Na trećem semaforu skrećete desno i ulazite u Stavros. Idete glavnim putem, prolazite Stavros, Olimpijadu, Stratoni, Jerisos, Nea Rodu i dolazite do luke Tripiti.
Odatle polazi trajekt za Amulijani,vožnja trajektom je 15-ak minuta (za automobil se naplaćuje 10€ a po osobi 2.50€, deca do 5 godina ne plaćaju, vozila sa više od 5 sedišta plaćaju 14,2€)
Od Stavrosa do Tripitija imate 55-60km. Satnicu trajekta ćemo objavljivati za svaki mesec posebno.
TURISTIČKA AGENCIJA MAESTRO TRAVEL VAM ŽELI SREĆAN PUT!

NAJBOLJI SMEŠTAJ U GRČKOJ NA OSTRVU AMULJANI – LETOVANJE 2023.

Vila Erotokritos Lux, Amuljani

Vila Erotokritos Lux, Amuljani, Grčka letovanje 2024. Ukoliko želite da budete bliže Bogovima sa Olimpa onda su studiji Erotokritos Lux pravi...
RO već od 2.990 rsd dnevno

Sea View⛵🌊/ 🆓 WiFi / Parking 🅿

Vila Marios, Amuljani

Vila Marios, Amuljani, Grčka letovanje 2024. Cena smeštaja u vili Marios, Amuljani, Grčka letovanje 2024. TERMIN S 1/2 S 1/3 (3+0) S 1/4...
RO već od 1.890 rsd dnevno

U centru / 🆓 WiFi / Parking 🅿 / 150m od plaže ⛱

Vila Giota (Jota), Amuljani

Vila Giota (Jota), Amuljani, Grčka letovanje 2024. Vila Giota (Jota) – Nalazi se u centralnom delu samog mesta na oko 300 metara od...
RO već od 1.900rsd dnevnoRO već od 1.800rsd dnevno

Vila Giota (Jota), ostrvo Amuljani, Grčka

Hotel Sunrise

Hotel Sunrise, Amuljani, Grčka letovanje 2024. Hotel Sunrise se nalazi 350 metara od trajekta i samog centra mesta. U svom sklopu hotel poseduje...
BB već od 5.200 rsd dnevnoBB već od 4.100 rsd dnevno

Hotel Sunrise, ostrvo Amuljani, Grčka

Hotel Arhontiko

Hotel Arhontiko, Amuljani, Grčka letovanje 2024. Hotel Arhontiko nudi toplo, elegantno i ugodno okruženje za kvalitetan boravak na ostrvu...
BB već od 3.500 rsd dnevnoBB već od 3.500 rsd dnevno

Hotel Arhontiko, ostrvo Amuljani, Grčka

Vila Helianthus

Vila Helianthus, Amuljani, Grčka letovanje 2024. Vila Helianthus se nalazi na Amulianiju, jedinom naseljenom ostrvu u regionu Halkidiki. Uživajte...
RO već od 4.700 rsd dnevnoRO već od 4.700 rsd dnevno

Vila Helianthus, ostrvo Amuljani, Grčka

Elena Mou Amuljani Grčka

Vila Elena Mou

Vila Elena Mou, Amuljani, Grčka letovanje 2024. Vila Elena Mou je potpuno nova kuća koja se nalazi u u samom srcu Amuljanija, u centru mesta....
RO već od rsd dnevno

U centru/ NOVO / 🆓 WiFi / Parking 🅿 / 200m od plaže ⛱

Hotel Kastalia

Hotel Kastalia, Amuljani, Grčka letovanje 2024. Hotel Kastalia se nalazi preko puta vile Nafsika. Kako je isti vlasnik vile Nafsika i hotela...

🆓 WiFi / Parking 🅿 / 200m od plaže ⛱

Nafsika Amuljani Grčka

Vila Nafsika

Vila Nafsika, Amuljani, Grčka letovanje 2024. Nalazi se u centralnom delu samog mesta na oko 350m od trajekta. Vila Nafsika je kuća na ostrvu sa...

BBQ / 🆓 WiFi / Parking 🅿 / 200m od plaže ⛱

Pansion Anastasia Amuljani Grčka

Pansion Anastasia

Pansion Anastasia, Amuljani, Grčka letovanje 2024. Pansion Anastasia, smešten u ostrvu Amouliani, udaljen je 200 metara od luke i glavnog...

Pansion Anastasia, ostrvo Amuljani, Grčka

Limani Amuljani Grčka

Vila Limani

Vila Limani, Amuljani, Grčka letovanje 2024. Vila Limani se nalazi u glavnoj pešačkoj ulici preko puta jedine ovlašćene Svetogorske radnje na...

Vila Limani, ostrvo Amuljani, Grčka

Evgenija Amuljani Grčka

Vila Evgenia Lux

Vila Evgenia Lux, Amuljani, Grčka letovanje 2024. Vila Evgenia Lux se nalazi 250 metara od trajekta u centralnom delu mesta. Poseduje recepciju,...

Vila Evgenia Lux, ostrvo Amuljani, GrčkaTuristička agencija Maestro Travel Niš, letovanje, zimovanje, putovanja, avio karte - sve na jednom mestu!

Facebook Twitter Google+
Maestro Travel se kao bavi organizovanjem: letovanja, zimovanja, đačkog i omladinskog turizma, putovanja u evropske i svetske metropole, kongresnog i zdravstvenog turizma, pružanjem usluga autobuskog, minibus i kombi prevoza, rent a car usluga, kao i prodaje avio karata i rezervacije hotelskog i ostalih vidova smeštaja. Agencija je osnovana 08.01.2015.god i poseduje OTP licencu br. 4/2015 od 02.02.2015. god.
Obrenovićeva 17/1a, Niš, Srbija Niš Srbija 18000 Srbija
error: Bez pisanog odobrenja autora tekstova i slika, nije dozvoljeno preuzimanje sadržaja sa portala www.maestrotravel.rs (Zakon o autorskom i srodnim pravima)