Opšte informacije o planini Jahorina – Bosna i Hercegovina

JAHORINA – Jahorina je planina u Republici Srpskoj, BiH, koja pripada Dinarskom planinskom sistemu. Udaljena je od Sarajeva 30 km, a od Pala 15 km. Najviši vrh je Ogorjelica sa 1916 m nadmorske visine. Leti je prekrivena gustom zelenom travom, a zimi i do 3 m visokim snegom.
Izvanredna konfiguracija terena, obilje vrlo kvalitetnog snega, pogodna klima, 20 kilometara staza za alpske discipline kao i blage padine (Rajska dolina) uvrstile su ovu planinu među najlepše i najpoznatije ski-centre. Prosečan broj dana sa snežnim pokrivačem na Jahorini je 175, i to od oktobra do kraja maja. Desetogodišnji prosek visine snežnog pokrivača u februaru iznosi 106 cm. Na četrnaestim Zimskim olimpijskim igrama u Sarajevu, na Jahorini su održane alpske discipline za žene.
Skijalište
Staze na Jahorini se nalaze između 1300m (Prača) i 1880m (Ogorjelica) nadmorske visine, što predstavlja solidnih skoro 600m visinske razlike. Deklarisana ukupna dužina staza za alpsko skijanje iznosi 20km.
Na Jahorini ima ukupno deset staza, 7 crvenih, 2 crne i jedna plava, međutim treba imati u vidu da skoro svaka od crvenih staza ima i svoju plavu „varijantu“, dok crna staza „Olimpijski (ženski) spust“ trenutno nije u funkciji. Sve staze se nalaze na severnoj strani skijališta jer je ceo ski centar u stvari jedna ogromna i široka padina ispresecana borovom šumom koja počinje od „Olimpijskog spusta“, a završava se na Poljicama kod starog repetitora.
Od sezone 2014/15, omogućeno je noćno skijanje na Jahorini. Skijaši i borderi će sredom, četvrtkom i petkom imati priliku da uživaju.
Smeštaj
Na Jahorini možete pronaći sve tipove smeštaja, od hotela sa 4 i 5*, preko nešto skromnijih hotela i pansiona, do privatnih vikendica i apartmana. Ukupan kapacitet smeštaja na Jahorini iznosi oko 5.000 kreveta.
Restorani, barovi, apres ski
Možemo slobodno reći da gastronomska ponuda na Jahorini svojim kvalitetom i pristupačnim cenama drastično odskače od ponude drugih ski centara iz okruženja. Gde god da odsednete, ljubazni domaćini će vas poslužiti specijalitetima iz ovog kraja: uštipcima sa kajmakom, jagnjetinom i teletinom ispod sača, kupus sa kolenicom i mnogim drugim vrhunskim jelima. Ponudom i kvalitetom usluge se izdvajaju Koliba na dnu Poljica (u sklopu Termaga) kao i čuvena Rajska vrata pored ski lifta Željo. Takođe, ukoliko imate uplaćen smeštaj sa hranom u nekom od privatnih pansiona ili hotela, nećete ostati uskraćeni za čari jahorinske kuhinje.

Lokacija resorta – prikaz na Google mapiTuristička agencija Maestro Travel Niš, letovanje, zimovanje, putovanja, avio karte - sve na jednom mestu!

Facebook Twitter Google+
Maestro Travel se kao bavi organizovanjem: letovanja, zimovanja, đačkog i omladinskog turizma, putovanja u evropske i svetske metropole, kongresnog i zdravstvenog turizma, pružanjem usluga autobuskog, minibus i kombi prevoza, rent a car usluga, kao i prodaje avio karata i rezervacije hotelskog i ostalih vidova smeštaja. Agencija je osnovana 08.01.2015.god i poseduje OTP licencu br. 4/2015 od 02.02.2015. god.
Obrenovićeva 17/1a, Niš, Srbija Niš Srbija 18000 Srbija
error: Bez pisanog odobrenja autora tekstova i slika, nije dozvoljeno preuzimanje sadržaja sa portala www.maestrotravel.rs (Zakon o autorskom i srodnim pravima)