Grčka uživa reputaciju turističke Meke u svakom smislu. Blaga sredozemna klima, toplo more, predivna obala, razvijena infrastruktura i brojne znamenitosti privlače veliki broj turista iz celog sveta.

Prednost Grčke kao mesta za odmor:
– Geografski položaj: Grčku zapljuskuju 3 mora, sastoji se od preko 3000 ostrva sa jedinstvenim pejzažima.
– Dobri klimatski uslovi
– Veliki broj gradova i resortova se nalaze u neposrednoj blizini obale.
– Razvijena infrastruktura
– Bogata istorija i mitologija

OPŠTE INFORMACIJE
Grčka se nalazi u istočnom Mediteranu, na raskrsnici 3 kontinenta: Azije, Afrike i Evrope. Na severo-zapadu se graniči sa Albanijom, na severu sa jednom od bivših jugoslovenskih republika i sa Bugarskom, na istoku-sa Turskom. Površina Grčke iznosi 132000 km², Broj stanovnika prema popisu iz 2000.god. iznosi 11 miliona , od kojih su 95% Grci a ostale etničke manjine su Turci, Albanci i Bugari. Grčka se sastoji od kopna i od oko 1000 ostrva. Najveća od njih su Krit, Eubeja (gr. Evia), Ios, Krf (gr. Kerkira), Lezbos (gr. Lezvos), Rodos i dr. Većina ostrva su nenaseljena.
Teritorija Grčke je podeljena na 52 administrativne jedinice (gr. nomos) a koje su podeljene u eparhije. Okruzi uglavnom nose nazive svojih glavnih gradova ali su zadržali i istorijske nazive regiona kao što su : Tesalija, Trakija, Makedonija, Peloponez i dr. Glavi grad je legendarna Atina sa populacijom od oko 5 miliona ljudi. Drugi veći gradovi su: Solun (gr. Thessaloniki), Volos, Heraklion, Larisa i dr. Grčka je pretežno planinska zemlja. Njen najviši vrh Mitikas (2917m.n.v.) pripada planini Olimp (gr. Olimpos). Savremena Grčka se odlikuje razvijenom turističkom infrastrukturom. To je sasvim i razumljivo, Grčku zapljuskuju 3 mora što je dodatno čini atraktivnom turističkom destinacijom. Svake godine ovu zemlju poseti oko 11 miliona turista–skoro kao i njena celokupna populacija. Industrija i nije baš tako razvijena, za razliku od poljoprivrede, čemu prevashodno doprinose veoma povoljni klimatski uslovi. Poljoprivreda upošljava oko 20 % stanovništva. Glavni poljoprivredni proizvodi su: žitarice, pamuk, duvan, masline, voće i povrće. Vreme u Grčkoj je +1 sat u odnosu na Srbiju

JEZIK
Službeni jezik je grčki, koji se razvio na osnovama starogrčkog. Jezik starih Grka je imao veliki uticaj na razvoj svetske kulture i jedan je od najstarijih jezika (prvi zapisi datiraju još od VIII. veka p.n.e.). U savremenoj Grčkoj, usled razvoja turizma često se može čuti engleski, srpski i ruski. Usled velikog priliva turista tokom svake godine, u Grčkoj uspešno posluju naše filijale u Solunu, Atini, na poluostrvu Halkidiki kao i na ostrvu Krit, Rodos, Krf, Tasos. Mouzenidis Travel posluje u Rusiji, Ukraini, Kazahstanu, Belorusiji, Moldaviji, Češkoj, Rumuniji, Latviji i Srbiji.

KLIMA
Grčka pripada mediteranskoj klimatskoj zoni. Leti skoro da i nema padavina dok je zimski period praćen pljuskovima i vetrovima. Ovde po verovanju zima u Grčkoj nastupa kada se temperatura spusti ispod 6 ºC, mada ta temperatura ne traje duže od 2 nedelje. Prosečna temperatura zimi iznosi 12 ºC a najhladniji mesec je februar. Vrlo retko pada sneg koji se zadržava ne duže od 3 dana za razliku od planinskih vrhova koji su gotovo sve vreme pod snežnim pokrivačem. No tokom letnjih meseci vreme je toplo i suvo. U vrelim letnjim danima i noćima možete uživati uz prijatan i blag povetarac.

VALUTA
Zvanična valuta je Euro. U većini slučajeva plaćanje se može vršiti kreditnim karticama: Maestro Card, Visa, MasterCard, Diner’s club, American Express i dr. Novac se može promeniti u menjačnicama, bankama, hotelima.

Iz ponude za letovanje u Grčkoj izdvajamo sledećeTuristička agencija Maestro Travel Niš, letovanje, zimovanje, putovanja, avio karte - sve na jednom mestu!

Facebook Twitter Google+
Maestro Travel se kao bavi organizovanjem: letovanja, zimovanja, đačkog i omladinskog turizma, putovanja u evropske i svetske metropole, kongresnog i zdravstvenog turizma, pružanjem usluga autobuskog, minibus i kombi prevoza, rent a car usluga, kao i prodaje avio karata i rezervacije hotelskog i ostalih vidova smeštaja. Agencija je osnovana 08.01.2015.god i poseduje OTP licencu br. 4/2015 od 02.02.2015. god.
Obrenovićeva 17/1a, Niš, Srbija Niš Srbija 18000 Srbija
error: Bez pisanog odobrenja autora tekstova i slika, nije dozvoljeno preuzimanje sadržaja sa portala www.maestrotravel.rs (Zakon o autorskom i srodnim pravima)