Opšte informacije o Staroj planini – Srbija

Stara planina je najveći planinski masiv na Balkanu i prostire se od Zaječara do Crnog mora. Drugi naziv planine je Balkan i po njoj je i samo Balkansko poluostrvo dobilo naziv.
Stara planina je prirodna granica između Srbije i Bugarske sa najvišim vrhom Midžor visine 2.169 m. To je ujedno i najviši vrh u Srbiji, dok je najviši vrh Bugarske na planini Rili – Musala 2.925 m.
Predeo Stare planine je 1997. god proglašen za Park prirode i predstavlja područje sa izuzetnim prirodnim karakteristikama, bogatim i raznovrsnim biljnim i životinjskim svetom, antičkim i srednjevekovnim nasleđem, slikovitim selima i zanimljivim folklorom. Stara planina pruža izuzetne uslove za razvoj zimskog i seoskog turizma.

Babin zub je jedan od vrhova planinskog masiva, Stare planine. Nalazi se na 1785 m/nv, odakle počinje uspon na Midžor. Zapadna strana je karakteristična po vertikalnim odsecima stena. Jedan od njih je nalik starom zubu, odakle potiče i naziv samog masiva. Visina vrha je 200m i dostupna je samo alpinistima. Vrh je okružen selima: Ravno Bučije, Aldina Reka, Janja, Mezdreja, Crni Vrh, Ćuštica, Stanjinac, Šugrin, Mirkovci, Zaskovci, Topli Do.

Na području Babinog Zuba nalaze se brojni izvori, od kojih je važno spomenuti Trgoviški Timok, sa temperaturom vode od 4 C, što je čini najhladnijom u bivšoj SFRJ. Tu su i drugi izvori: Kaluđerske vode, Tri Kladenca, Dojkino Vrelo, Vir, Tresetište, Zaskovački kamen. U podzemnim vodama, kojima je teren bogat, mogu se naći velike količine zlata, granita, urana, uljanih škriljaca itd. Takođe, okolina je bogata jezerima i vodopadima. Poznata jezera su Zavojsko i Smilovsko, a vodopadi Čunguljski (42m), Kurtulski (27m) i Tupavica (15m). Reke su bogate pastrmkom i pogodne su za ribolov. Od biljnog sveta, na Babinom Zubu je razvijena bukova šuma i livade, koje se koriste za ispašu. Neka područja Babinog Zuba zaštićena su kao nacionalni rezervati.

Poslednjih godina Babin zub se transformiše u sve značajniji ski centar. Na Babinom zubu se nalazi turistički centar koji je na 20km od najbližeg naseljenog mesta, Kalna. Na ovom području planirana je izgradnja alpskog skijališta, sa 40 km žičara i 100 km staza, kao i smeštajnih centara Golema Reka sa 5.000 i Jabučko Ravnište sa 3.000 ležaja. Za povećanje kapaciteta, angažovana je najveća kompanija za proizvodnju žičara na svetu, Austrijski Doppelmayer. Trenutno, za smeštaj na Babinom Zubu postoje mnoge vile, kuće, sobe i apartmani za izdavanje, hotel.

Kratak opis destinacije

13 km ski staza (4 plave, 3 crvene i 2 crne)
Visina centra 1.756 m
Najviši vrh 2.169 m
Ukupan broj žičara, ski lifotva i veznih instalacija 5
Broj baby ski liftova 1
Broj lakih staza 4
Broj srednjih staza 3
Broj teških staza 2
Maksimalna visinska razlika 332 m
Najduža staza 1.303 m

Udaljenosti:
Ski staza i gondola: 20 m
Najbliža benzinska stanica, zdravstveni centar, železnika stanica, autobuska stanica : Knjaževac/Pirot
Knjaževac 64km
Pirot: 62 km
Aerodrom Niš: 116 km
Aerodrom Sofija: 160 km
Aerodrom Beograd: 380km
Autoput izlaz: 110 km

Lokacija resorta – prikaz na Google mapiTuristička agencija Maestro Travel Niš, letovanje, zimovanje, putovanja, avio karte - sve na jednom mestu!

Facebook Twitter Google+
Maestro Travel se kao bavi organizovanjem: letovanja, zimovanja, đačkog i omladinskog turizma, putovanja u evropske i svetske metropole, kongresnog i zdravstvenog turizma, pružanjem usluga autobuskog, minibus i kombi prevoza, rent a car usluga, kao i prodaje avio karata i rezervacije hotelskog i ostalih vidova smeštaja. Agencija je osnovana 08.01.2015.god i poseduje OTP licencu br. 4/2015 od 02.02.2015. god.
Obrenovićeva 17/1a, Niš, Srbija Niš Srbija 18000 Srbija
error: Bez pisanog odobrenja autora tekstova i slika, nije dozvoljeno preuzimanje sadržaja sa portala www.maestrotravel.rs (Zakon o autorskom i srodnim pravima)