Opšte informacije o regiji

KRF – Krf (grč. Κέρκυρα /Kerkira/), drugo po veličini, od sedam većih jonskih ostrva, a ujedno i jedno od najlepših grčkih ostrva. Krf leži u Jonskom moru, koje je deo Sredozemnog mora, a severno se spaja sa Jadranskim. Takvim položajem obezbeđuje sebi mesto najsevernijeg značajnijeg ostrva Grčke.
Prema grčkoj mitologiji, ostrvo je dobilo ime po kćerki rečnog boga Asopa, nimfi Kerkiri, koju je oteo Posejdon. U Homerovoj Odiseji čitamo da je Odisej ovde našao sklonište na kraju svojih lutanja, gde su ga ugostili kralj Alkinos i njegova kćerka Nafsika.
Turizam se razvija još od kraja 19. veka, a danas je on visoko razvijen. Pored izvanrednih uslova za razvoj letnjeg turizma, tu je i očuvan strari grad Krf, u kome se lako mogu sagledati uticaji sa Zapada.

Krf je ostrvo beskrajnih prirodnih lepota, ostrvo pesme i muzike, umetničke inspiracije, kombinacija kosmopolitskog i tradicionalnog. Krf ima fantastične plaže i predivne vidike. Sam grad je poznat po dve tvrđave i starom gradu smeštenom između njih. Najbliža ostrva su Paksos i Antipaksos, a dalja su Lefkada, Itaka, Kefalonija i Zakintos.
Na nekoliko minuta vožnje čamcem od grada Krfa nalazi se malo ostrvo Vido, poznato iz Prvog svetskog rata, kada se na njemu nalazila bolnica za srpske vojnike koji su došli na Krf posle prelaska preko Albanije. Veliki broj srpskih ratnika je sahranjen u moru kraj ostrva, u “plavoj grobnici”.

Krf – prikaz na Google mapi


Couldn't retrieve tweets! Wrong username?