Iz ponude za letovanje Španiji izdvajamo sledeće

Sicilija je ostrvo u Italiji, najveće ostrvo u Sredozemnom moru i jedno od najgušće naseljenih. Nalazi se na oko 160 km sveroistočno od Tunisa. Ostrvo je odvojeno od kopna Mesinskim moreuzom 3 km širokim na severu i 16 km širokim na jugu.
Glavni grad je Palermo. Sicilija je autonomni region sa specijalnim statusom u okviru Italije. Od svih regiona Italije, Sicilija zauzima najveću površinu.
Tokom istorije, Sicilija je smatrana teritorijom od posebne važnosti zbog uloge koju je imala u trgovini po Sredozemnom moru. Po grčkoj mitologiji, Sicilija je postojbina kiklopa Polifema koga je oslepeo grčki heroj Odisej. Deo ostrva je zauzimala Velika Grčka, Grčka kolonija na Siciliji, a Ciceron je opisao Sirakozu kao najlepši grad Antičke Grčke.
Sicilija je nekada bila kraljevstvo sa prestonicom u Palermu. Ta država je vladala ostrvom kao i Maltom i južnim delom Apeninskog poluostrva pre Sicilijanke večernje.Kasnije je postala deo Kraljevstva Dve Sicilije pod dinastijom Burbona, ali je prestonica bio Napulj na Apeninskom poluostrvu. Od ujedinjenja Italije, Sicilija je njen sastavni deo.

Sicilija je ostrvo bogate i jedinstvene kulture, posebno u umetnosti, kulinarstvu, arhitekturi pa čak i jezika. Privreda Sicilije je uglavnom zasnovana na poljoprivredi (narandže i limuni). Ruralni delovi privlače turiste koji uživaju u prirodni lepotama ostrva.
Na Siciliji se nalaze važni arheološki i antički lokaliteti kao što nekropole Pantalike i Dolina Hramova.

Sicilija ima trouglasti oblik čiji su vrhovi: Kapo Polero u Mesini na severoistoku, Kapo Boeo u Marsali na severozapadu, i Kapo Pasero u Portopalu na jugu.

KLIMA
Na Siciliji vlada mediteranska klima, koju karakterišu, topla proleća i jeseni, vrela leta i blage zime. Na obalnom području pogotovo na jugozapadu leta su vrlo suva zbog afričkih struja. Uopšteno su leta na Sicilija vruća i kišovita, ali sa malo vetra pogotovo u unutrašnjosti. U tirenskom području i na Etni su najhladnija područja na ostrvu. Na najvišim delovima ostrva (Etna, Madonie, Nebrodi) često su obilne snežne padavine.

Šta prvo pomislite kad čujete riječ Sicilija?
Mafija je sinonim za taj divni otok većini ljudi, a nigde ništa od nje kad stignete tamo. Naravno, ako stižete kao znatiželjni turista. Beskrajne divne plaže, začuđujujući krajolici u unutrašnjosti, kontrast modernog i prošlosti, i povest na svakom koraku. Pravi rudnik blaga za putnika koji nikako da ugasi žeđ za znanjem i materijaliziranjem pročitanih knjiga. Ako pri tome imate sreću da vas vodi osoba kojoj je otok u krvi i koja ga voli kao svoje dete, onda je doživljaj Sicilije potpun.

Ako ste im drag gost počastiti će vas s grančicama rogača, masline i badema, biljkama koje simboliziraju svo bogatstvo koje vam je potrebno, jer sve tri biljke su životno važne i ljudima i životinjama. Kao što neki narodi dočekuju goste sa kruhom i solju. Probaćete, više očima nego ustima, voće i povrće,oblike svega i svačega, a sve napravljeno od marcipana. Uživat ćete u otkrivanju raznih vrsta pizza i posebnosti ovog otoka – arancina, punjenim kuglicama od riže, kao i u bezbroj vrsta tjestenine. Ne smemo zaboraviti ni ljubitelje mesa. Za svakoga ne ponešto, nego puno, puno.
Ljubazni domaćin će vas možda odvesti u Đelu, gdje ćete videti samo muškarce u belim košuljama i crnim hlačama okupljene na trgu ispred crkve, a nigde nijedne žene. Kažu, takav je običaj. Asocijacija na mafiju je tu toliko stvarna da čekate da se iz skupine pojavi Don Karmelo. Moj domaćin me je uverio da nema straha, ali da plaća mesečni iznos za neometano poslovanje kao i svi ostali.
Naravno sve to zaboravite kad vidite beskrajno plavo more i prelijepe plaže Dona Lucate, a znate da je na kraju horizonta Afrika.Turistička agencija Maestro Travel Niš, letovanje, zimovanje, putovanja, avio karte - sve na jednom mestu!

Facebook Twitter Google+
Maestro Travel se kao bavi organizovanjem: letovanja, zimovanja, đačkog i omladinskog turizma, putovanja u evropske i svetske metropole, kongresnog i zdravstvenog turizma, pružanjem usluga autobuskog, minibus i kombi prevoza, rent a car usluga, kao i prodaje avio karata i rezervacije hotelskog i ostalih vidova smeštaja. Agencija je osnovana 08.01.2015.god i poseduje OTP licencu br. 4/2015 od 02.02.2015. god.
Obrenovićeva 17/1a, Niš, Srbija Niš Srbija 18000 Srbija
error: Bez pisanog odobrenja autora tekstova i slika, nije dozvoljeno preuzimanje sadržaja sa portala www.maestrotravel.rs (Zakon o autorskom i srodnim pravima)